Sida 1 av 1

Patient(o)säkerheten - Sjukhusen själva behöver akutvård

Postat: 20 jan 2017, 13:15
av Anders.P
Sofia Magnusson, sjuksköterska på akuten Södersjukhuset vittnade på TV4 nyheterna om läget på våra sjukhus. Hon gav en mycket allvarlig och skrämmande bild av läget.

Sammanfattat så sa hon att det har blivit en väldigt förhöjd arbetsbelastning. Det finns ingen patientsökerhet att tala om. Vi har en åldrande befolkning, antal sjuksköterskor på akutsjukhus blir hela tiden färre och färre, antal vård platser som stängs blir fler och fler, många tungt sjuka får vård på akutmottagningen. De får prioritera hårt och det händer att de händer att de missar riktigt sjuka patienter. Äldre som är i behov av stor vård kan få vänta få vänta 40 timmar innan de får den hjälp de behöver. Sofia vittnar om att sjuksköterskor inte kan stå för det som sker just nu. Hon känner sig obekväm på många arbetspass och känner sig ofta uppgiven när hon lämnar sin arbetsplats.

Gabriel Wikström (S) hälso- och sjukvårdsminister säger att landsting och sjukhus ser att man har en tuff situation, både som patient och som personal. Han säger att det från statens sida görs en rad insattser utan att gå in på vad och anser att landstingpolitikerna måste ta ett mycket större ansvar för rådande situation.

Politiker på riksdags och regeringsnivå, sjukhusledningar och landstingpolitiker behöver alla ta sitt ansvar och agera. Vi har en ohållbar situation som behöver åtgärdas här och nu. Det duger inte att påpeka att en del insatser görs och att säga att landstingpolitikerna måste ta ett större ansvar. Personal måste snabbt få en acceptabel arbetsmiljö och patienterna måste få en acceptabel och patientsäker vård.
Alla politiker och framför allt vår sjukvårdsminister behöver ta sitt ansvar här och nu, åtgärder måste vidtas. Allt annat är förkastligt. Vi behöver och vill veta vad de ska göra här och nu, inte vad de anser att någon annan måste göra eller skulle ha gjort. Vi, alla potentiella patienter och all personal på våra sjukhus, behöver se handlingskraft för att undvika dödsfall.

Re: Patient(o)säkerheten - Sjukhusen själva behöver akutvård

Postat: 03 feb 2017, 07:41
av Anders.P
Kontroller gjordes inte, patient avled i korridoren. Enligt en lex Maria-anmälan kan brist på vårdplatser ha bidragit till att mannen inte överlevde under sin vistelse på Karolinska universitetssjukhuset. Mannen som avled kom in med buksmärtor och kräkningar, på kvällen fick han en korridorplats på akuten. Det antecknades att patienten var trött och frusen, efter det gjordes inga mer kontroller. Mannen avled 50 minuter senare av en kraftig intern blödning. Från sjukhusets händelseanalys som DN tagit del av:
”Det var vid tillfället hög arbetsbelastning på akutmottagningen, med bristande tillgänglighet på vårdplatser och därför inläggningsklara patienter som kvarstannar på akutmottagningen. Detta innebär brist på övervakningsplatser och personell resursbrist vid tillfället.”
Sjukhuset skriver vidare i en kommentar att man sedan dess dagligen arbetar med att motverka platsbrist och förbättra användandet av platser.

Dags att se allvaret i detta. Detta var redan i slutet av 2015. Vi talar fortfarande om en Sjukhuskris. Det är en kris i sig att inget görs. Gabriel Wikström (S) hälso- och sjukvårdsminister, andra politiker på riksdags och regeringsnivå, sjukhusledningar och landstingpolitiker behöver alla ta sitt ansvar här och nu. Inta tala om vad andra bör göra eller skulle ha gjort. Detta var för över ett år sedan. Vi kräver en patientsäker vård. Ta ansvar och agera nu!