Dan Eliasson sitter kvar som rikspolischef

Anders.P
Inlägg: 275
Blev medlem: 01 dec 2016, 10:38

Dan Eliasson sitter kvar som rikspolischef

Inlägg av Anders.P »

Anders Ygeman (S) inrikesminister, meddelar att Rikspolischef Dan Eliasson har fortsatt förtroende (TV4). Resultatet är för dåligt men det finns ljuspunkter. Ygeman och Eliasson har diskuterat vilka kraftfulla åtgärder som kan vidtas för att vända på resultatet. Bland annat genom att införa anställningsstopp i de nationella enheterna för att få ut mer poliser lokalt och nära medborgarna. Regeringen kommer ge åklagarmyndigheten i uppdrag att inrätta en speciell åklagarstyrka med ett antal åklagare som ska hjälpa polisen i utredningsarbetet. Det kan också bli aktuellt att under en längre tid placera åklagare på polismyndigheten för att leda utredningsarbetet och därmed stärka utredningsresultatet.

Likt oppositionen har nu även Polischefen Agneta Kumlin i Sala i Västmanland krävt Eliassons avgång (TV4).
- Jag är inte säker på att alla förstår hur illa det är. Vill man ha bättre utredningsresultat behövs det utredare. Man måste ha poliser som utredare med lokal förankring. Det är det vi inte har.
Annars blir det ingen bättring, då får vi leka med siffror. Det tror hon fler än hon vägrar göra.

Det är noga att pointera att det finns ljuspunkter. Anders Ygeman menar att man inte ska stirra sig blind på siffrorna. Då får de en polismyndighet som bara fokuserar på statistiken. Då kan man välja att bara göra
nykterhetskontroller eller utreda ringa narkotikabrott (Aftonbladet).

Nej, det stämmer, det är inte första april idag. Ygeman kan inte på fullaste allvar mena allvar i detta. Att en myndighet på fullaste allvar skulle fuska med siffror är ett lika märkligt som skrämmande uttalande.
Klart att statistiken är en viktig faktor för att få reda på hur det ser ut, precis här och nu. Nu är den viktigare än någonsin när polisen har gjort en stor omorganisation. Man måste kunna jämföra med tidigare för att kunna upptäcka eventuella brister i tid och för att kunna vidta åtgärder och komma tillrätta med eventuella brister. Att blunda eller förringa statistiken är kontraproduktivt.

Vi har sett massavhop och färre uppklarade brott sedan en tid tillbaka. Då ska man veta att för att räknas som "uppklarat" enligt Brås (Brottsförebyggande rådet) definition krävs inte fällande dom. Det räcker att
polisutredningen lett till åtal, strafföreläggande eller att ärendet skrivits av efter åtalsunderlåtelse. Otryggheten ökar och förtroendet för rättsväsendet minskar. Det visar Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökning som presenterades nyligen. Nästan en tredjedel av kvinnorna känner sig otrygga när de går ut på kvällarna. Samtidigt har allmänhetens förtroende för polismyndigheten sjunkit enligt en SIFO undersökning utförd i november 2016.

Att hela tiden försöka skönmåla, hitta ursäkter och ljuspunkter är bakåtsträvande, man försöker ge en bättre bild av läget än vad det är. Det kanske är kommuner som trollat lite med siffror? Tala istället om de problem medborgarna känner och ge konkreta förslag på hur det ska stoppas här och nu. Lika viktigt är det att tala med och lyssna på alla poliser i yttre tjänst. De behöver få de verktyg och stöd som behövs för att kunna arbeta bra och effektivit. De ska kunna och känna att de kan möta eventuella hot kraftfullt och snabbt. Även ringa hot och brott. Noll tolerans. De måste få agera utifrån hur verkligheten ser ut.
Även lönen är en viktig faktor både för att få befintliga poliser att stanna kvar i sina tjänster och för att locka till sig fler att söka sig till yrket. Det är svårt att få befolkningen att kunna känna sig trygga om inte poliserna själva är det i sina yrkersroller.

Snart är det ingen kris längre, det är ett totalt haveri.