Partisympatiundersökningar februari 2018
Partisympatiundersökningar februari 2018
Bilden nedan visar skillnader från december 2017 i procent.
Bilden nedan visar skillnader från februari 2017 månad i procent.
De olika företagen använder olika tillvägagångssätt (inom parantes står vilka de olika bolagen har samarbete med):
Telefonintervjuer: Demoskop (Expressen), Sifo, Novus (TV4, SVT) och Ipsos (DN)
Webbenkät: Inizio (Aftonbladet)
Webbpanel: Yougov (Metro) och Sentio (Nyheter idag)
Ovan visar vi skillnader från valresultatet i riksdagsvalet 2014. Nedan visar vi även februaris resultat om man slår ihop alla bolagens olika mätningar och tar ut ett snitt, ett medelresultat. Detta blir givetvis inte på något sätt bättre eller säkrare men vi får fram ett medelresultat som baseras på olika tillvägagångsätt och olika mediers politiska färger. Den grå stapeln bakom respektive parti visar valresultatet 2014.
Det är stora svängningar i opinionen mellan de olika bolagen och det förekommer även stora svängningar inom ett bolag från en månad till en annan.
Om man kikar på skillnader sedan senaste valet fram till idag så är Sverigedemokraterna, Centern och Vänstern fortsatt de stora vinnarna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Liberalerna och Kristdemokraterna och förlorarna. Moderaterna Har gått både upp och ner i olika mätningar och ligger på ungefär samma siffror i opinionen idag som deras valresultat 2014.
Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen.
Om man kikar på det senaste året så har både Moderaterna och Socialdemokraterna ökat i opinionsmätningarna medans nästan samtliga andra partier har backat. Om man däremot tar den senaste tidens ändringar i opinionen så är det stora svängningar i opinionen, nästan samtliga partier går både upp och ner beroende på vilken undersökning man tittar på. Det är ganska stora svängningar.
Vi har ett spännande val att se fram emot med ett ännu mer spännande efterspel.